openingstijden: di t/m za 09.30-17.00 uur en zo 12.00-17.00 uur

Verhalen bij de collectie

De tentoonstelling ‘Coevorden bevrijd’ wordt goed bezocht. De bevrijdingsrokken die Stedelijk Museum Coevorden presenteert, lijken in de smaak te vallen bij het publiek. Enkele bezoekers herkennen de rokken en bezitten zelf ook nog een bevrijdingsrok. Zo ook mevrouw van den Berg. 

‘’Toen ik in het museum was moest ik meteen denken aan de bevrijdingsrok die ik vroeger heb gedragen als jong meisje. Dit rokje heb ik gedragen totdat ik ongeveer 10 jaar oud was. Ik woonde toen nog in Amsterdam. Het verhaal achter de rok is een beladen verhaal. Er zijn veel joden omgekomen in de buurt waar ik woonde’’. 

De rok is veel gedragen en bevat meerdere teksten of verwijzing naar de oorlog en bevrijding. Zo staat op de rok van mevrouw van den Berg de tekst ‘’Lang Leve Oranje’’.


Rok van mevrouw v.d. Berg met de tekst ”Lang Leve Oranje”.

De bevrijdingsrokken bestaan allemaal uit verschillende lappen stof. Ook de rok van mevrouw van den Berg. Daarover zegt ze het volgende: ‘’De rok heeft mijn moeder zelfgemaakt van allerlei stukjes stof. Er was veel armoede en schaarste, waardoor het veel verschillende lapjes zijn geworden, die samen één rok vormen.’’ 


Rok van mevrouw v.d. Berg bestaat uit meerdere lappen stof. 

Aan de onderkant van de rok zien we meerdere driehoeken naast elkaar, met daarin de datum 5 mei en de jaartallen 1946, 1947 en 1948. Een mogelijke verwijzing naar momenten waarop de rok is gedragen. Na de oorlog droegen mensen door heel Nederland de ‘Bevrijdingsrok’ op Bevrijdingsdag. Ieder jaar dat ze deze rok droegen, werd toegevoegd op de rok. 

Heb jij ook een persoonlijk verhaal dat past bij (een object uit) onze collectie? Laat het ons weten via info@museumcoevorden.nl. Wie weet zie je jouw verhaal terug op onze website of sociale media-kanalen. 


Rok van mevrouw v.d. Berg, totaalbeeld (vooraanzicht).