Skip to content Skip to footer

Mijndert van der Thijnen

Schoolmeester en koster in Coevorden

Mijndert van der Thijnen was schoolmeester en koster in Coevorden tijdens het rampjaar, 1672. Coevorden werd toen aangevallen door de Bisschop van M√ľnster, Bernhard van Galen. Hij wordt vaak Bommen Berend genoemd, omdat hij Coevorden met een nieuw soort brandbommen aanviel.

Karel Rabenhaupt

Mijndert wilde dat Coevorden werd bevrijd van Bommen Berend en besloot een plan te ontwikkelen. Hij diende zijn plan in bij Karel Rabenhaupt: de legerofficier van het Noorden. Hij vond het plan van de schoolmeester briljant en besloot erin mee te gaan.

Het plan
Op een decembernacht in 1672 was het dan zover: het slimme plan van schoolmeester Mijndert werd uitgevoerd. Het leger van Bommen Berend had wakken geslagen in het ijs dat op de grachten lag, waardoor het leger van Rabenhaupt niet over het ijs kon trekken. Mijndert had dat voorzien: hij liet aan elkaar geknoopte biezen matten over de wakken leggen. Het leger van Bommen Berend werd verrast en Coevorden was in korte tijd weer in handen van de Coevordenaren: de bisschop was verjaagd.