De oudste stad van de provincie Drenthe
In het zuidoosten van Drenthe ligt de oudste stad van de provincie; Coevorden. Al sinds de prehistorie wonen er mensen in dit gebied. Het verhaal van de stad begint als een doorwaadbare plaats (voorde) in een klein beekje, waar mensen (en hun koeien) het water veilig konden oversteken: zo ontstond de naam Coevorden.
Het kasteel
Het werd een belangrijke plek: reizigers en handelaren konden namelijk alleen maar bij Coevorden de drassige moerassen van Drenthe doorkruisen. De middeleeuwse heerser van Drenthe, de bisschop van Utrecht, liet op deze gunstige locatie een versterking bouwen.
Dat deed hij niet alleen om de handelsroutes te beschermen, maar ook om tol te innen. Dit kasteel – het enige in de gehele provincie Drenthe – keek over de omgeving uit vanaf een kunstmatig gemaakte heuvel.
Slag bij Ane
Omdat Coevorden ver weg lag, stelde de bisschop van Utrecht burggaven aan om het kasteel te besturen. Na verloop van tijd zagen de burggraven zichzelf als heer en meester. Zij begonnen een eeuwenlange strijd om Coevorden los te rukken van het verre gezag in Utrecht.
Die strijd bereikte een hoogtepunt tijdens de Slag bij Ane. Een boerenleger, onder leiding van bruggraaf Rudolf II, lokte het leger van de bisschop het moeras in. De bisschop en veel van zijn ridders moesten het met de dood bekopen.
Tachtigjarige Oorlog
In 1402 trad Reinoud IV, de laatste adellijke burggraaf van Coevorden, af. Tot het einde van de achttiende eeuw werden tijdelijke drosten aangesteld om Coevorden en Drenthe te besturen.
Maar Coevorden ontkwam ook toen niet aan strijd. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd de vesting meermaals belegerd door Spaanse en Staatse legers. In 1592 viel Coevorden definitief in Nederlandse handen en werd de vesting, in opdracht van Prins Maurits, sterk uitgebreid.