Toen de Fransen eind 1815 wegtrokken, bleef Coevorden ontredderd achter. Dat was niet alleen vanwege de torenhoge financiële schulden, maar ook door alle uitgewoonde gebouwen. Zelfs de Stadskerk was aanzienlijk beschadigd, omdat de Fransen daar een stal van hadden gemaakt.
Intellectuele clubs
Coevorden kende tot in de 19de eeuw een intellectuele kring waar niet alleen burgers, maar ook hogere militairen toe behoorden. Deze intellectuelen organiseerden zich in diverse clubs. Zo kende Coevorden bijvoorbeeld leesclub De Wijnrank.
De Wijnrank
De ledenlijst van De Wijnrank bestond uit een bont gezelschap van intellectuele Coevordenaren: zowel vrouwen als mannen waren lid. Met Joden, Protestanten en Katholieken als leden was het een destijds zeer moderne en diverse club. Toen in 1850 de vesting Coevorden werd opgeheven, trokken alle hoge militairen weg. Dit leidde dan ook tot het ineenstorten van leesgezelschap De Wijnrank.
Afbraak
Het wegtrekken van de intellectuele militairen was één uit diverse voorbeelden van de afbraak van de garnizoensstad Coevorden. Ook veel kooplieden zagen geen brood meer in Coevorden en verlieten de stad. Veel mensen trokken weg, waardoor Coevorden haar ooit zo invloedrijke positie in de bredere regio kwijtraakte.