Skip to content Skip to footer

Helden van Coevorden

Helden van Coevorden + kunstwedstrijd

Maak kennis met de (on)bekende Helden van Coevorden: Mijndert van der Thijnen en Carl Rabenhaupt. In tegenstelling tot militair commandant Carl Rabenhaupt, is Mijndert van der Thijnen als schoolmeester en koster van Coevorden relatief onbekend. En dat terwijl deze slimme schoolmeester en koster een belangrijke rol speelde bij de bevrijding van Coevorden in het rampjaar (1672).

Coevorden was destijds (in 1672) in handen van de Bisschop van Münster (ook bekend als Bommen Berend). De bisschop werd ‘Bommen Berend’ genoemd omdat hij Coevorden aanviel met een nieuw soort brandbommen. Binnen korte tijd kon de bisschop op deze manier Coevorden in zijn macht krijgen. Dankzij een slimme list, bedacht door Mijndert van der Thijnen, kon het leger van Carl Rabenhaupt de stad Coevorden binnen korte tijd weer veroveren. Doordat Mijndert ‘slechts’ schoolmeester en koster was, is zijn sleutelrol binnen het ontzet van Coevorden niet of nauwelijks benoemd in boeken.

De tentoonstelling is een ode aan deze bijzondere man – en vele andere (Coevordense) Helden. Daarnaast stellen we in de tentoonstelling een vraag aan iedere bezoeker: wie is jouw held?

Kunstwedstrijd

Een echte held verdient een gezicht. Dat was de gedachte achter de kunstwedstrijd ‘Wie is Mijndert?!’ van het Stedelijk Museum Coevorden. Ondanks dat hij dé held van Coevorden was, weten we helemaal niet hoe Mijndert van der Thijnen eruit heeft gezien. Dit in tegenstelling tot zijn mede-held, generaal Carl Rabenhaupt, van wie diverse portretten zijn gemaakt.

Kunstenaars uit Drenthe en Groningen werden opgeroepen om een schets met motivatie in te zenden voor een beeltenis van Mijndert van der Thijnen. Kunstenares Diane Brodie uit Blauwestad stuurde de meest overtuigende schets en motivatie in en mocht het kunstwerk vervaardigen. Haar afbeelding van Mijndert van der Thijnen komt overeen met de manier waarop mensen vroeger werden afgebeeld. Daarnaast bevat haar werk historische verwijzingen. Het werk van Diane Brodie is te zien in de tentoonstelling.