Het IJzerkoekenoproer, de volksopstand in Coevorden eind 18de eeuw, luidde de zogenoemde patriottentijd in.
Patriotten
Patriotten waren activistische burgers, die vonden dat er een einde moest komen aan de heersende bestuurscultuur waarin de (adellijke) elite het voor het zeggen had. De patriotten ontleenden diverse leuzen aan de Franse revolutionairen, waaronder het welbekende “vrijheid, gelijkheid en broederschap.” Tijdens de Bataafse Revolutie werden de voorrechten van de adel afgeschaft.
Franse legers
In 1795 trokken Franse legers Coevorden binnen. Hoewel de Fransen hartelijk werden onthaald door de burgers, zou dit uiteindelijk desastreus uitpakken voor de stad. De Franse legers moesten namelijk volledig verzorgd worden door de inwoners van de vesting. Dat gold niet alleen voor onderdak, maar ook voor eten en drinken. Dit heeft Coevorden uiteindelijk ontzettend veel geld gekost.
Tirannie
De Fransen gedroegen zich in Coevorden eigenlijk helemaal niet als bevrijders, maar als overwinnaars. Ook na de nederlaag van Napoleon bij Waterloo bleven zij de bevolking nog een aantal maandenlang tiranniseren. De Franse commandant in de stad wilde namelijk niet geloven dat Napoleon was verslagen. Uiteindelijk werd Coevorden, later in 1815, van de Fransen verlost en bleef de stad achter met een torenhoge schuld.