In 1670 wordt er door het stads- en kerkbestuur van Coevorden een nieuwe koster benoemd, die tevens ook de rol van schoolmeester vervult. Deze man, Mijndert van der Thijnen, is een bijna mythische figuur omdat er eigenlijk weinig over hem bekend is.
Bommen Berend
Tijdens het ‘Rampjaar’ 1672 werd Coevorden bezet door de bisschop van Münster. Deze bisschop, Bernard van Galen, is bekend geworden door zijn bijnaam Bommen Berend. Gedurende de bezetting maakte Mijndert van der Thijnen aantekeningen van de sterke en zwakke punten van de vesting Coevorden.
Spionagethriller
Mijndert tekende ook meerdere kaarten van de vesting. Zijn werk doet niet onder voor een spionagethriller: terwijl hij door de vestingstad loopt, misschien wel met zijn hondje, kijkt Mijndert goed om zich heen. Hij noteert het aantal soldaten en kanonnen op elk bastion. Zo legt hij de sterkte van de bezetting vast.
Carl von Rabenhaupt
De schoolmeester smokkelt zijn bevindingen op papier mee naar de militaire commandant van Groningen: Carl von Rabenhaupt. Mijndert overtuigt de commandant om Coevorden te heroveren en werkt zelf ook mee aan de voorbereidingen om dat voor elkaar te krijgen. Dit leidt uiteindelijk tot een verrassend plan, waarmee de soldaten van Bommen Berend uit Coevorden worden verjaagd.