openingstijden: di t/m za 09.30-17.00 uur en zo 12.00-17.00 uur

Thema en Publicatie Open Monumentendag 2015

Open Monumentendag presenteert: publicatie Kunst & Ambacht

De publicatie ‘Kunst & Ambacht’ sluit aan bij het thema van Open Monumentendag 2015 op 12/13 september 2015. Deze publicatie is uitgegeven door Stichting Open Monumentendag, in samenwerking met het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE). Stichting Open Monumentendag wil met het boek een bijdrage leveren aan het levend houden van het immateriële erfgoed.
Tien ambachtslieden

In het boek staat het ambacht centraal. Tien ambachtslieden worden voorgesteld in tien verschillende disciplines, werkend met tien verschillende materialen. Uit alle verhalen blijkt hoe ze van hun vak houden en hoezeer dat vak leeft: in hun ambacht ligt volgens hen de verbinding tussen verleden en toekomst besloten. Ze restaureren oude werken maar creëren ook nieuw werk. Topfotograaf Corbino mocht ze in hun atelier op de vingers kijken. Aan het woord en in beeld komen de steenhouwer, glasbewerker, goudwerker, houtsnijder, letterschilder, rietdekker, koperslager, restauratie-stukadoor, papierknipper en plateelschilder.

Materialen en toepassingen

De bijbehorende materialen die in Kunst & Ambacht worden beschreven zijn steen, glas, textiel, hout, verf, riet, metaal, gips, papier en keramiek. Fraaie voorbeelden van toepassingen in monumenten passeren daarbij de revue; natuurstenen details als een haard of schouw, panelen met glas-in-lood, gobelins, tapijten, houtsnijwerk, beschilderde wandpanelen, rieten daken, gietijzeren constructies, papieren behang, kleurige tegeltableaus en nog veel meer. De afgebeelde monumenten zijn veelal te bezichtigen op Open Monumentendag.

Immaterieel erfgoed

Met het thema en de publicatie vestigt de Open Monumentendag nadrukkelijk de aandacht op de verhouding tussen het materiele en het immateriële. Het bouwwerk is het resultaat van het werk van ambachtslieden die er al hun talent, passie en liefde in hebben gestopt. Vakmanschap staat daarbij voorop. Stichting Open Monumentendag vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan het levend houden van het immateriële erfgoed. Het doorgeven van tradities aan nieuwe generaties levert een bijdrage aan het behoud van monumenten. De publicatie Kunst & Ambacht is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.