openingstijden: di t/m za 09.30-17.00 uur en zo 12.00-17.00 uur

Tentoonstelling ‘Dood & Begraven’

Er zijn bibliotheken vol geschreven over de manieren waarop een cultuur met de dood en de overledenen omgaat. Verslagen van, en studies over, de manier waarop nabestaanden omgingen met de lijkbezorging van hun overleden dierbaren, zijn niet te tellen. Deze verhalen oefenen vaak een bijzondere aantrekkingskracht uit op de levenden.

Deze gebruiken en tradities zijn door de jaren heen enorm veranderd, hetgeen toe te schrijven is aan culturele, religieuze, maar ook praktische oorzaken. De manier waarop men naar de overledenen keek en hoe de overledenen vervolgens werden behandeld, zegt veel over de heersende cultuur.  Naast onze menselijke fascinatie met de dood, is het ook een onderwerp dat enorm (snel) veranderd en gebruiken die wij tegenwoordig heel normaal achtten, waren honderd jaar geleden ondenkbaar. Deze veranderlijkheid maken de dood en de verschillende begrafenisrituelen een enorm interessant onderwerp om te bestuderen en hier zal tijdens de tentoonstelling dan ook veel aandacht aan worden geschonken.

De nieuwe tentoonstelling opent op 13 april en loopt tot 15 september. Diverse instellingen hebben hun objecten beschikbaar gesteld voor de tentoonstelling, zoals Museum Collectie Brands, Stichting tot behoud van de Drentse Graftrommels en het Archeologisch Depot in Nuis. Ook zal er een omvangrijke publicatie beschikbaar zijn in het museum. Hier staat verbredende en verdiepende informatie over het onderwerp, waarin Coevorden een belangrijke rol speelt.

Afbeelding: Portret van een katholieke aanspreker, reproductie van Carte-de visite-, 1860-1880, uit de serie ‘De Nederlandsche Klederdrachten/Les Costumes des Pays-Bas’, Andries Jager, 1860 – 1880, collectie Nederlands Uitvaartmuseum Tot Zover, Amsterdam.