openingstijden: di t/m za 09.30-17.00 uur en zo 12.00-17.00 uur

Sneak preview: detail van Meijndert

Op zaterdag 9 april start de tentoonstelling ‘Helden van Coevorden’. Voor deze tentoonstelling heeft kunstenares Diane Brodie een portret van Meijndert van der Thijnen gemaakt. Van deze Coevordense held is namelijk geen beeltenis. Aan Diane de eer om Mijndert een gezicht te geven. In aanloop naar de opening delen we details van het werk met je.

Kunstenares Diane Brodie over het detail:
De bisschop van Münster had in 1672 de vesting Coevorden ingenomen. Toen was Meyndert al twee en een half jaar schoolmeester in Coevorden en koster van de gereformeerde kerk. Maar er stak meer achter deze dienstbare man. In zijn journaal schrijft Meyndert hoe hij een plan had bedacht om de stad Coevorden weer in te nemen. Hij vluchtte naar Groningen en toonde zijn plan aan generaal von Rabenhaupt, militair commandant van Groningen. De generaal werd er stil van. Had van der Thynen dit echt zelf bedacht? “….Deze Kaarte siende, besachte wel nauwe, en vraagde mij of ik die zelfst gemaakt hadde. Ick antwoorde, als de Waarheidt was, van ja…”.

In het detail hieronder zie je hoe Mijndert zijn plan presenteert: een opgerold papier, met daaronder een plattegrond van Coevorden. Klik hier om de video over het detail te bekijken.