openingstijden: di t/m za 09.30-17.00 uur en zo 12.00-17.00 uur

Opstand! Opnieuw IJzerkoekenoproer in 2019

Ook dit jaar zal er vlak voor de kerstdagen onrust uitbreken op de straten van Coevorden. Het IJzerkoekenoproer van Coevorden vindt namelijk weer plaats op zaterdag 21 december, de laatste zaterdag vóór de Kerst. De publiekelijke optocht met theater op locatie is dit jaar groter van opzet. De opening vindt om 13.00 uur plaats bij het Kasteel van Coevorden. Daar kan men genieten van nieuwerwetse en traditioneel gebakken ijzerkoeken en knieperties, oliebollen en verschillende drankjes. Er is muziek en een verrassend optreden van onze burgemeester Bert Bouwmeester.

“We willen nog niet te veel verklappen, want het programma en de verschillende optredens moeten nog wel een verrassing blijven”, zo verklaart museumdirecteur en initiator van het evenement Stefanie Ottens, “maar natuurlijk zijn de Schutterij van Koeverden, de acteurs van Theatergoep WIJ en Maters & Roberti weer present.” Daarnaast zijn er tijdens de route diverse optredens van koren, dansgroepen, en verrassende acts. “Omdat we vonden dat de optocht tijdens de eerste editie van vorig jaar te snel voorbij ging, hebben we de route langer gemaakt en meer acts toegevoegd,” aldus Ottens.

De optocht bestaat dit jaar uit drie delen. Het eerste deel van de optocht staat in het teken van ‘oproer’: na de opening in het Kasteel vertrekt de stoet met acteurs en bezoekers richting de haven. Ze steken de George Vancouverbrug over richting het Arsenaal en lopen dan door naar de markt. Anders dan vorig jaar vervolgt de route zich linksaf de Bentheimerstraat, Tuinstraat en dan de Botersteeg in. Tijdens dit eerste stuk zullen al diverse acts plaatsvinden. Het tweede deel van de optocht gaat over de ‘omslag’. Hier staat het kernverhaal van Het IJzerkoekenoproer centraal en wordt het verhaal bij de Nederlands Hervormde Kerk en het Oude Raadhuis (tegenwoordig de Winkeltjeswinkel) verteld. Vanaf de Markt staat de optocht in het teken van ‘vieren’: via de Friesestraat en de Rikkerstraat, loopt de opstandige meute richting de Weeshuisweide om daar het laatste optreden te bekijken. Nadien kan men nog nagenieten in het Kasteel. De optocht start om 13.45 en duurt ongeveer een uur.

‘s Middags en ’s avonds kan men opnieuw de muzikale theatervoorstelling van Theatergroep WIJ en Maters & Roberti bezoeken in Theater Hofpoort. De eerste voorstelling start om 17.00 uur, de tweede om 20.15. Hier wordt op muzikale en humoristische wijze het verhaal van vroeger, maar ook het verhaal van nu verteld. Met een knipoog worden de soms pittige kwesties, die zich het afgelopen jaar hebben afgespeeld binnen de gemeente, verwerkt in de voorstelling. Kaartjes hiervoor zijn verkrijgbaar via de website van Theater Hofpoort en via de Readshop in Coevorden voor 7,50,- euro per stuk.

Het ijzerkoekenoproer

Het verhaal van het ijzerkoekenoproer gaat over de volksopstand die ontstond naar aanleiding van het verbod op de rondgang met de ijzerkoeken. Dit verbod, dat op 22 december 1770 werd uitgevaardigd door de lokale bestuurders, bracht onrust bij de bevolking. Om oproer tegen te gaan werd een protestbijeenkomst verboden. Echter, dit verergerde alleen maar de zaken. De Coevordenaren kwamen op 29 december in opstand bij het raadhuis van Coevorden, aangevoerd door ijzerkoekbaksters. Bij dit raadhuis besloot de magistraat onder grote druk uiteindelijk om het verbod op de rondgang met de ijzerkoeken in te trekken.

Het IJzerkoekenoproer wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Gemeente Coevorden, Provincie Drenthe, Prins Bernhard Cultuurfonds, OnsCoevorden en Centrummanagement Coevorden. Het evenement is een samenwerking tussen Stedelijk Museum Coevorden, Theaterbedrijf Maters & Roberti en Theater Hofpoort.

 

Afb. Maartje Roos Photography