openingstijden: di t/m za 09.30-17.00 uur en zo 12.00-17.00 uur

Programma Open Monumenten Dagen 2015

Naast dat we op 12 en 13 september de hele dag gratis geopend zijn is er op 12 september ook een kleine markt met ambachten te bezoeken voor het museum. Vrijwilligers van de Stichting Ontwedder Gaarv’n die zich bezig houden met het behoud van ambachten komen die dag tussen 10.00 en 16.00 uur demonstraties kaligrafie, spinnen, koffiebranden en bezembinden verzorgen. Kijk voor meer informatie op  www.onstweddergaarvn.nl.

Verder is er nog een uitgebreid programma in de rest van de gemeente:

Coevorden

*Rondwandeling/fietstocht door het centrum van de stad Coevorden langs kunst in de openbare ruimtes en op gebouwen. De wandeling is ongeveer 7,5 km  lang.
U kunt de wandeling gratis ophalen bij het TIP kantoor in het Arsenaal aan de Haven in het centrum.

*Het Stedelijk Museum Coevorden is op zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk. Museum over de geschiedenis van de vestingstad Coevorden. Tijdelijke tentoonstelling “Coevorden in de oorlogspers van de zeventiende eeuw”. Gratis rondleidingen op verzoek.

*Molen de Arend is op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur geopend en er worden rondleidingen gegeven door de molenaar.

*De NH Kerk aan de Kerkstraat is op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur van binnen te bezichtigen.

*De synagoge is beide dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur en is van binnen te bezichtigen. De vrijwilligers kunnen u informatie geven over de geschiedenis van de synagoge en de joodse inwoners van Coevorden.

*Museum Thijnhof is beide dagen van 13.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk. Het museum heeft een collectie surrealistische en realistische schilderijen. Tevens is er een tijdelijke tentoonstelling te bekijken.

Dalen:
*Molen Jan Pol is op zaterdag geopend van 10.00 tot 16.30 uur
Iedereen is van harte welkom in museummolen “Jan Pol”(met een expositie over “Dalen in oorlogstijd”) . Om 13.30 uur wordt er in de molen informatie verstrekt over de meer dan 600 jaar oude kerktoren van de NH Kerk, een imposant middeleeuws bouwwerk.
Vervolgens is er gelegenheid om de kerktoren van binnen en buiten te bekijken, de luidklok uit 1639 van dichtbij te bewonderen en een blik te werpen achter de geheimzinnige deur die toegang geeft tot de spelonken en hanenbalken van de in 1824 (opnieuw) aangebouwde kerk.
Om 15.30 uur worden we in de kerk verwelkomd door de enthousiaste organist Geert Meendering. Hij vertelt over de bouw en de geschiedenis van het monumentale orgel uit 1850. Na afloop gaan we onder het genot van een kopje koffie/drankje wat napraten in “domnees tuun”. Toegang gratis.

OosterhesselenZaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

*Fietsroute vanaf de M.F.A. Hesselerhof, Beatrixlaan In Oosterhesselen. Hier een kunstexpositie, dan naar Gees, naar het atelier van Wiep Vleems, Goringbosch in Gees. Daarna naar het dorpshuis in Zwinderen waar ook een kunsttentoonstelling.
De fietsroute is ongeveer tussen 15 km en 20 km . Gratis af te halen in de Hesselerhof in Oosterhesselen. Start tussen 10.00 en 14.00 uur.
Er is een aanbod van schilderijen, beelden van hout en speksteen, handgemaakte sieraden, fotografie en kalligrafie. Onderweg worden de vlechtwerken op de boerderijen als ambacht aangewezen.
De expositie ruimtes zijn tot 16.00 uur geopend.

Meppen/Zweeloo:
*NH Kerk Zweeloo is zowel op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur als op zondag van 12.00 tot 16.00 uur geopend. Onder leiding van kunstenares Agnes van Eupen maken kinderen tekeningen en deze worden in de NH Kerk tentoon gesteld.

*De smederij in Zweeloo is alleen op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur geopend.

* Kunstexpositie bij bistro Tante Sweel,

*De Schaapskudde Benneveld komt op de Open Monumentendag op zaterdag 12 september a.s. met een groep schapen naar de Waog in Oud-Aalden. Daar zullen schapen gewogen worden.Tevens zullen wij diverse ambachtelijke en kunstzinnige toepassingen van de wol van het Drents Heideschaap laten zien.

*In alle dorpen komen op de Brinken borden te staan met schilderijen van beroemde schilders die daar ooit geschilderd hebben

*Frensenhoes in Meppen: Op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur demonstraties in de houtzagerij.
Leerlingen van het VMBO praktijk technisch onderwijs gaan een onderdeel van een Saksische boerderij op ware grootte namaken.
Door een wagenmaker worden wagenwielen gemaakt.
Een houtzager gaat een beeld zagen met een kettingzaag.
Tevens wordt er een demonstratie met timmervoorwerpen gegeven.

Schoonoord: Alleen op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur in de NH Kerk.

*Een fototentoonstelling over landbouw en tuinbouwgewassen, inheems en uitheems. Een expositie van land- en tuinbouwzaden, van landbouwgereedschappen en een expositie van nostalgische schoolplaten met plattelandsvoorstellingen.

Sleen: Alleen op zondag van 10.00 tot 16.00 uur.

*Molen Albertdina in Noord Sleen laten draaien door drie molenaars.
Hier zal een imker demonstraties over bijen houden geven.
Er is een expositie over bijen en imkerzaken. Tevens een tentoonstelling met werk van twee amateur schilders.