openingstijden: di t/m za 09.30-17.00 uur en zo 12.00-17.00 uur

Nu te zien in het museum

Nu te zien in Stedelijk Museum Coevorden: tentoonstelling ‘SMALT-Podagristen’ en de tentoonstelling ‘Wie is Mijndert?’

Tentoonstelling ‘Wie is Mijndert?’ 18 februari 2022 t/m 3 april 2022

Aanleiding
Stedelijk Museum Coevorden organiseerde in 2021 de kunstwedstrijd* ‘Wie is Mijndert?!’ voor kunstenaars die wonen of werkzaam zijn in Drenthe/Groningen. Hierbij werden kunstenaars gevraagd een beeltenis te maken van Mijndert van der Thijnen, schoolmeester en koster in Coevorden ten tijde van het rampjaar (1672). In tegenstelling tot zijn beroemde tijdgenoot Rabenhaupt, zijn van Mijndert geen afbeeldingen beschikbaar. Niemand weet dus hoe hij er precies uitzag, terwijl hij een belangrijke rol heeft gespeeld bij de bevrijding van Coevorden in 1672.

In 2022 vieren we het 350- jarig ontzet en organiseert het museum een tentoonstelling over deze Coevordense helden. Daarbij zal het werk van kunstenares Diane Brodie onderdeel zijn van de tentoonstelling. Als winnaar van de kunstwedstrijd maakt zij een beeltenis van Mijndert van der Thijnen. 

‘’Naar aanleiding van de kunstwedstrijd voor professionals werd ik benaderd door Andrea Oldewening, directeur van C.B.S. Mijndert van der Thijnen. Samen kwamen we tot het idee om een tentoonstelling voor én door de kinderen te maken. Daarvoor hebben we Anja bos van Galerie Kunst op Vijf benaderd. Ik ben trots op het eindresultaat; de kinderen hebben zo ontzettend veel verbeeldingskracht. Ik nodig dan ook iedereen uit de tentoonstelling te bezoeken’’. Zegt Melissa Luisman van Stedelijk Museum Coevorden over het project.

Les over Mijndert van der Thijnen
Museumdocenten van Stedelijk Museum Coevorden hebben in het kader van dit project aan alle klassen van C.B.S. Mijndert van der Thijnen les gegeven over het rampjaar (1672) en de rol die de Coevordense schoolmeester en koster Mijndert van der Thijnen daarin heeft gespeeld. Na de les zijn de leerlingen aan de slag gegaan met het maken van hun eigen kunstwerken.
Alle leerlingen van de school doen mee. De leerlingen hebben diverse werken gemaakt: zo zijn er beeltenissen van Mijndert van der Thijnen gemaakt, maar zijn ook zijn huis en huisdieren te zien; dat resulteert in een unieke kijk in het (mogelijke) leven van Mijndert van der Thijnen.

Ook de leerlingen van C.B.S. Mijndert van der Thijnen zijn enthousiast. Zo zeggen Justin (10 jaar) en Patricia (11 jaar): ‘’Wij kregen een filmpje te zien hoe hij (Mijndert) Coevorden heeft gered. En welke materialen hij gebruikte. Hij gebruikte biezen matten om een brug te maken. Dus zo heeft hij Coevorden gered van Bommen Berend (Bernhard von Galen) en zijn bommen’’.
’Wij weten dus ook niet hoe Mijndert eruit ziet, maar natuurlijk is je eigen fantasie gebruiken het leukst. Het is iets van vroeger en je leert er veel van. Het was een boeiende les en super interessant. Het is ook heel gaaf dat Mijndert zoveel betekende in het rampjaar. Daarom is het een enorme eer dat onze school naar hem  vernoemd is.’’ zeggen Charissa (11 jaar) en Hardewich (12 jaar).

Tentoonstelling in Coevorden
De tentoonstelling  ‘Wie is Mijndert?’ is vanaf 18 februari t/m 3 april 2022 te zien in Stedelijk Museum Coevorden. Vanwege de huidige situatie omtrent het coronavirus gelden er aangepaste regels in het museum. Kijk voor de meest actuele informatie op de website (www.museumcoevorden.nl) voorafgaand aan uw bezoek.

*De kunstwedstrijd ‘Wie is Mijndert?!’ werd mede mogelijk gemaakt door Emmaplein Foundation en het Prins Bernard Cultuurfonds.
De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door: Coevorden Culturele gemeente | C.B.S. Mijndert van der Thijnen | Galerie Kunst op Vijf | gemeente Coevorden en door alle vrienden en sponsoren van Stedelijk Museum Coevorden.

Informatie
Stedelijk Museum Coevorden | Haven 4 | 7741 JV Coevorden | www.museumcoevorden.nl | info@museumcoevorden.nl | openingstijden: di t/m za van 09.30 tot 17.00 uur, zo van 12.00 tot 17.00 uur
Galerie Kunst op Vijf | Sallandsestraat 5 | 7741 HL Coevorden | www.kunstopvijf.nl | openingstijden: wo t/m za en koopzondag van 13.00 tot 17.00
C.B.S. Mijndert van der Thijnen | Jan van Scorelstraat 11 | 7741 XM Coevorden | www.mvdthijnenschool.nl

Afbeelding: flyer tentoonstelling ‘Wie is Mijndert?’

Tentoonstelling ”SMALT-Podagristen” 12 september 2021 t/m 27 maart 2022

‘SMALT- Podagristen’ is een tentoonstelling die een andere kijk biedt op een stukje geschiedenis van Coevorden, Zuidoost-Drenthe, Nordhorn en Graafschap Bentheim. Door het verhaal van De Drie Podagristen tegenover hedendaagse kunst te plaatsen als een reactie op dit verhaal, wordt er op een vernieuwende manier naar de geschiedenis van deze plaatsen gekeken. Het biedt ruimte voor vragen over De Drie Podagristen: wie waren deze drie anonieme, nieuwsgierige reizigers, die hun reisverslag publiceerden onder de titel ‘Drenthe in vlugtige en losse omtrekken geschetst door drie Podagristen’?

Voor de tentoonstelling ‘SMALT-Podagristen’ hebben tien kunstenaars die in verschillende disciplines werken (onder andere schilderkunst, grafiek, beeldhouwkunst, installatie en fotografie) van kunstcollectief SMALT, speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk gemaakt. De kunstenaars lieten zich inspireren door de Podagristen, de route die zij aflegden en het verhaal dat zij hierover beschreven. Een originele druk uit 1843 van de publicatie ‘Drenthe in vlugtige en losse omtrekken geschetst door drie Podagristen’ is te zien in de tentoonstelling in Coevorden.

De Drie Podagristen
Drie intellectuele, kunst- en cultuurminnende mannen vormden rond 1840 een groep die zich De Drie Podagristen noemden: Alexander Lesturgeon, Harm Boom en uitgever Dubbeld Hemsing van der Scheer. Woonachtig in het Zuidoosten van Drenthe maakten zij van daaruit vele wandelingen en zwerftochten, langs allerlei dorpen en steden waaronder Coevorden en Nordhorn. In Bad Bentheim zochten zij verlichting voor hun jicht (podagra in het Latijn) in het heilzame water, vervolgens liepen ze weer 75 km terug. Onderweg verzamelden de Podagristen “in vluchtige schetsen”, anekdotes over zowel grasmussen als vestingsteden en zetten deze om in één van de eerste Drentse reisboeken.

Het Stedelijk Museum Coevorden heeft contact gezocht met Stadmuseum Nordhorn om samen met de kunstenaars dit tentoonstellingsproject op te pakken. Het heeft geresulteerd in een tweetalige tentoonstelling met verschillende nieuwe kunstwerken die te zien zijn in beide musea. Deze tentoonstelling bestaat dan ook uit twee delen: deel één is te zien in Coevorden, deel twee in Nordhorn. De tentoonstelling is vanaf 12 september te zien in Stedelijk Museum Coevorden en vanaf 14 september is de tentoonstelling ook in Stadtmuseum Nordhorn te zien.

Achterin de tentoonstellingsgids is een routekaart van het Podagristenpad met daarin verwijzingen naar de kunstwerken en de bijbehorende omgeving. Het is ook mogelijk om (een deel van) het Podagristenpad te lopen. De tentoonstelling loopt tot en met 27 maart 2022.

Agenda
Stedelijk Museum Coevorden | Haven 4 | 7741 JV Coevorden (NL) | T +31 (0)88-012 8315 | mail: info@museumcoevorden.nl | www.museumcoevorden.nl | open di-za 09:30-17:00 uur en zo 12:00-17:00 uur | ‘SMALT-Podagristen’ is te zien van 12 september 2021 t/m 27 maart 2022.

Stadtmuseum Nordhorn | NINO-Allee 11 | 48529 Nordhorn | T +49 (0)5921 721500 | mail: kontakt@stadtmuseum-nordhorn.de |  www.stadtmuseum-nordhorn.de | open di-za 14:00-18:00 uur en zo 11:00-18:00 uur | ‘SMALT-Podagristen’ is te zien van 14 september 2021 t/m 27 maart 2022.

Afbeelding: tentoonstellingsposter ‘SMALT-Podagristen’. Uitgelichte foto: werk van Wout Wachtmeester.