openingstijden: di t/m za 09.30-17.00 uur en zo 12.00-17.00 uur

Nog meer pronkstukken uit het Rijksmuseum naar Coevorden

Aanvullend op de huidige tentoonstelling ‘Wapentuig in het Tuighuis’ zullen er vanaf 14 december nog meer wapens uit de collectie van het Rijksmuseum te zien zijn in het Stedelijk Museum Coevorden. ‘Het gaat in dit geval om bruiklenen die tot en met 29 maart 2020 in ons museum te zien zijn, zoals een zeventiende-eeuwse model van een houten affuit (kanon), een Hollandsche piekenierspot uit de zeventiende eeuw en een Morion helm met de meest prachtige geëtste ornamenten uit de zestiende eeuw.’ Zo vertelt museumdirecteur Stefanie Ottens. ‘Het zijn ruim twintig stukken waarvan een aantal tot de Nederlandse top van de historische wapen collectiestukken behoren en we zijn er erg trots op dat het Rijksmuseum dit aan ons wil uitlenen. Het beloofd een mooie samenwerking voor de toekomst. Daarmee doel ik natuurlijk op 2022, wanneer Coevorden culturele gemeente van Drenthe is en ons museum in dat jaar bijvoorbeeld het originele schilderij van Pieter Wouwerman “De bestorming van Coevorden, 30 december 1672”, naar Coevorden willen halen, een werk dat ook in de collectie van het Rijksmuseum zit.’ Aldus Ottens.

Een ander bijzonder stuk dat is te bezichtigen in deze ‘deel twee’ tentoonstelling is bijvoorbeeld een, in Nederland zelden geziene oorlogstuig, authentieke voetkruisboog die met de voet in beweging werd gebracht. Er zijn hellebaarden in fraai smeedwerk met geraffineerde versieringen naast eenvoudige doelmatig vorm gegeven exemplaren voor hantering door de sergeant. Zo zijn er ook musketgeweren uit de zeventiende en achttiende eeuw te zien met diverse typen ontstekingsmechanisme, rijk versierd met graveringen in de metalen onderdelen, en met kolven ingelegd met zilverwerk en been.

Deze bijzondere collectie uit het ’Rijks’ is daarnaast aangevuld met diverse typen helmen en onderdelen van harnassen, zoals ze op Amsterdamse schutterstukken te zien zijn en ook door Rembrandt werden afgebeeld op zijn iconisch schilderstuk “De Nachtwacht”. Kortom, met deze uitbreiding wordt Wapentuig in het Tuighuis zelf tot een iconisch overzicht van krijgsgereedschap dat sinds de bouw van het kasteel tot de opheffing van de vesting in 1850 in en om Coevorden is gehanteerd.

 

Afb.) Kruisboog (voetboog), ca. 1500-1600, hout, staal, ijzer en been, collectie Rijksmuseum.