openingstijden: di t/m za 09.30-17.00 uur en zo 12.00-17.00 uur

Lezing over graftrommels

LET OP: deze lezing is GEANNULEERD. U kunt zich niet meer opgeven.

 

In context van de tentoonstelling ‘Dood en begraven’ organiseert het Stedelijk Museum Coevorden een lezing over graftrommels. Pieke van Doorn-Witteveen zal zondag 8 september vertellen over de herkomst en restauratie mogelijkheden van graftrommels.

Graftrommels werden vroeger op graven gelegd, als zijnde een grafstuk. Graftrommels komen in diverse vormen voor, zoals ovaal of rond. Meestal zijn ze van metaal gemaakt, sommigen van hout. De voornamelijk metalen kransen van metaal, met bloemen van porselein of metaal, worden afgesloten door een glasplaat. De graftrommel met krans zorgde ervoor dat de traditie van het meegeven van (groenblijvende) planten aan de overledene gecontinueerd kon worden.

Nederland heeft na de Tweede Wereldoorlog te maken gehad met grote ruimingen op begraafplaatsen en kerkhoven. Waarschijnlijk zijn er nog ongeveer 1000 trommels met of zonder inhoud overgebleven waarvan de meeste in zeer slechte staat zijn. Foto’s uit 2009 tonen aan dat er in Coevorden nog vijf trommels aanwezig waren, waarvan één op de Katholieke Begraafplaats en vier op de Gemeentelijke Begraafplaats.

Voor de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Coevorden heeft het Graftrommel Museum in Veenhuizen twee trommeltjes ter beschikking gesteld. Het trommeltje van Grietje Popken heeft in Vries op de begraafplaats gestaan. Het andere trommeltje komt van de begraafplaats in Stuifzand (Gemeente Hoogeveen) en was voor Jan Kleis.

Pieke van Doorn-Witteveen en Evert Jan Halkus hebben in 2015 de Stichting tot Behoud van de Drentse Graftrommels opgericht. Evert Jan Halkus, voorzitter van de stichting en een van de schrijvers van het boek ‘Graftrommels en (Kunst) Grafkransen in Nederland’, restaureert met zijn vrouw de glaskralenkransen, die ook voorkwamen in de trommels. De vier andere medewerkers nemen de kransen van metaal met porseleinen bloemen onder handen. Omdat er nog weinig kennis overgebleven is over de graftrommels is elke restauratie weer een ontdekkingstocht.

De afgelopen jaren hebben al veel gemeenten en een enkele particulier de restauratie mogelijkheden ontdekt van het museum in Veenhuizen. Het boek, ‘Graftrommels en (kunst) Grafkransen’ van Leon Bok en Evert Jan Halkus is op de dag van de lezing te koop voor de speciale prijs van Euro 17,50. Tijdens de lezing is ook de tentoonstellingspublicatie ‘Dood en Begraven’, geschreven door dhr. Gerrit Kleis verkrijgbaar.

Aanmelden?
Deelname aan de lezing kost €5,- p.p. en is incl. koffie en thee. Aanmelden kan uiterlijk tot 4 september door een e-mail te sturen naar info@museumcoevorden.nl o.v.v. ‘lezing graftrommels ’. De lezing wordt gehouden in het Stedelijk Museum Coevorden en begint om 15.00 uur. Let op: er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. T. 088-0128315

Foto: Pieke van Doorn