openingstijden: di t/m za 09.30-17.00 uur en zo 12.00-17.00 uur

Kunstwedstrijd: ‘Wie is Mijndert?!’

Het Stedelijk Museum Coevorden roept kunstenaars uit Drenthe en Groningen op om mee te doen aan de wedstrijd ‘Wie is Mijndert?!’

Aanleiding
In 2021-2022 is Coevorden uitgeroepen tot culturele gemeente van Drenthe. In hetzelfde jaar als Groningen (1672) is Coevorden bevrijd door legercommandant Karel Rabenhaupt (Carl van Rabenhaupt) met hulp van de slimme schoolmeester en koster Mijndert van der Thijnen. De stad was bezet door de beruchte Munsterse Bisschop Bernhard van Galen, beter bekend als ‘Bommen Berend’. Als aanloop naar de grote ontzet tentoonstelling (vanaf oktober 2022 in Coevorden), organiseert het Stedelijk Museum Coevorden vanaf van 10 april t/m 25 september 2022 de tentoonstelling ‘Mijndert & Karel: Helden van Coevorden’.

Kunstenaars uit Drenthe én Groningen worden opgeroepen om een schets met motivatie in te zenden voor een beeltenis van Mijndert van der Thijnen. In tegenstelling tot Rabenhaupt, van wie meerdere schilderijen en prenten zijn gemaakt, weten we helemaal niet hoe Mijndert van der Thijnen er uit zag, ondanks dat hij dé held van Coevorden was. In het verleden zijn van Mijndert slechts twee beeltenissen van enig naam gemaakt: het herdenkingsmonument in het Van Heutszpark in Coevorden en het schilderij ‘De Verrassing van Coevorden door Van Thienen 1672’, door beeldend kunstenaar August Allebé.
De kunstenaars worden opgeroepen om hun visie over Mijndert los te laten, dit aan de hand van beschikbare informatie verkrijgbaar bij het museum. Uit alle inzendingen wordt één schets gekozen die de desbetreffende kunstenaar als kunstwerk mag uitvoeren voor de tentoonstelling in het museum. De kunstenaar ontvangt hiervoor een vergoeding waarmee het uiteindelijke kunstwerk automatisch wordt opgenomen in de collectie van het museum.

De inzendingen worden beoordeeld door een professionele jury bestaande uit: Gerrit Kleis, Bestuurslid Stedelijk Museum Coevorden en Historicus; Egge Knol (Conservator Archeologie, Geschiedenis en Oude Regionale Kunst(nijverheid) Groninger Museum); Stefanie Horneman-Ottens (Directeur Stedelijk Museum Coevorden); Ineke den Hollander (Bestuurslid Stedelijk Museum Coevorden en (Interieur)historicus) en Annemiek Rens (Hoofdconservator en Conservator kunst 1885-1935 Drents Museum).

Wat moet je doen?
Stuur vóór vrijdag 3 september 2021 gezamenlijk je schets, inhoudelijke motivatie, (max. 300 woorden), CV en portfolio in via info@museumcoevorden.nl of per post naar Stedelijk Museum Coevorden, Haven 4, 7741 JV Coevorden. Vermeld ook het materiaal waarin je wilt gaan werken en de afmetingen. Aan deze wedstrijd zijn deelnemersvoorwaarden verbonden, voor meer informatie over de wedstrijd en alle voorwaarden zie: www.museumcoevorden.nl

Op 5 oktober 2021 wordt de winnaar bekend gemaakt.

 

Meer informatie of vragen? Check de pagina Kunstwedstrijd: ‘Wie is Mijndert?!’voor meer informatie of mail naar info@museumcoevorden.nl.

 

Afb.) August Allebé, Verrassing van Coevorden door Van Thienen, 1672, collectie Amsterdam Museum.

Afb.) Prent van Rabenhaupt met Mijndert als vraagteken (eigen gemaakt beeld).