openingstijden: di t/m za 09.30-17.00 uur en zo 12.00-17.00 uur

In de spotlight: Ganzenmarkt in Coevorden

Ook dit jaar is het weer tijd voor Ganzenmarkt in Coevorden. Op 8 november is De Markt in Coevorden weer heel even een ‘Ganzenmarkt’. Maar wat heeft Coevorden eigenlijk met ganzen? We leggen het je uit aan de hand van één van onze collectiestukken: beeldje van een ganzenhoedster. 

Beeld van een ganzenhoeder, collectie Stedelijk Museum Coevorden.

Ganzenmarkt in Coevorden nu 
Er worden ganzen naar de Markt gedreven én er is een Miss Ganzenhoedster (en Mister Ganzenhoeder) verkiezing. Er wordt niet alleen een miss en een mister gekozen, maar ook een mini miss en zelfs een mini mister Ganzenhoeder. De Ganzenmarkt staat altijd gepland op de tweede maandag van november. Vanwege de regels omtrent het coronavirus gaat de Ganzenmarkt in 2021 wel door, maar gelden er bepaalde maatregelen. 

Ontstaan van de Ganzenmarkt
De Ganzenmarkt is jaren geleden ontstaan. Rond de 19e eeuw handelden nog een aantal Coevorder boeren in ganzen. Vanuit het buitenland vroegen mensen speciaal naar de Coevorder ganzen voor tijdens de kerst. Door de jaren heen werd de handel in ganzen minder en verplaatste deze Ganzenmarkt zich steeds meer naar de huizen van de desbetreffende boeren. 

In de jaren ’60 van de vorige eeuw werd er nieuw leven in de Ganzenmarkt geblazen door een aantal creatieve ondernemers. Zij bedachten de fictieve ‘Ganzen Geesje’ en begonnen ideeën aan te leveren voor een vernieuwde ‘Ganzenmarkt’. Daar kwamen al snel een kermis, en tegenwoordig ook een Missverkiezing bij. De Ganzenmarkt in Coevorden is een begrip en er is altijd feest op de tweede maandag van november.