openingstijden: di t/m za 09.30-17.00 uur en zo 12.00-17.00 uur

Geoparkweek 2014

De Geoparkweek 2014 gaat op 24 mei van start. Partners van Geopark de Hondsrug hebben tal van spannende activiteiten in de periode van 24 mei tot en met 1 juni georganiseerd. Gedeputeerde Henk van de Boer geeft op 24 mei de aftrap in het Veenpark in Barger-Compascuum. De 100 Geoparken wereldwijd organiseren eenmaal per jaar in dezelfde week een geoparkweek. Inwoners en toeristen komen dan op een actieve en bijzondere wijze in aanraking met het Geopark.

Een aantal activiteiten uitgelicht:

Geopark-Expeditie in Nederland en Duitsland
Op 29 mei gaat de grensoverschrijdende  Geopark Expeditie van start. Tijdens deze expeditie gaan drie Duitse en drie Nederlandse gezinnen vier dagen lang reizen door Geopark de Hondsrug en Geopark terra.Vita  en gaan zij de strijd met elkaar aan. Het Nederlandse deel van de expeditie speelt zich af in Annen, Gasselte, Drouwen, Borger Schoonoord, Coevorden en Erm op 29 en 30 mei.  

Culinaire Flintentocht
Op 30 mei zal er van 14.00 tot 18.00 uur een Culinaire Flintenroute plaatsvinden. De fietsende deelnemers gaan door de plaatsen Borger, Exloo, Odoorn en Valthe Tijdens deze (bewegwijzerde, 35 km lange)  fietstocht kunnen de fietsers genieten van de verschillende natuurgebieden, ze zullen langs hunebedden en door de hei worden geleid. In de dorpen kunnen  de fietsers bij horeca-ondernemers streekgebonden hapjes vanaf €1,00  kopen.  Deelnemers ontvangen een stempelkaart, en een enquête die bij de deelnemende horeca kan worden afgestempeld. Met een ingevulde enquête maakt men kans op een gratis lunch!

Deelnemende restaurants en opstapplaatsen: Bussemaker,  Zuiderhoofdstraat 1,  Exloo, De Gaffel Odoornerweg 1 Valthe, Hunebedcentrum Bronnegerstraat 12 Borger, Villa van Streek Torenlaan 13 Borger, Poolshoogte Boswachter Meelkerlaan 5 Odoorn , Oringermarke Hoofdstraat 9 Odoorn, De Theeschenkerij De blauwe heksenketel uit Gieterveen staat  bij het schapenveld in de bossen van  Exloo.

Zwerfkeitocht
Op 31 mei zal de zwerfkeitocht plaatsvinden. Tijdens deze tocht, die van start gaat in Annen, bij Breeland Recreatie,  zullen de deelnemers een route met een step en met kano’s afleggen door een prachtig natuurgebied.  Halverwege zal de steptocht worden onderbroken met een stop bij het Bevercentrum te Annerveen. Bij café ’t Keerpunt in Spijkerboor zal er een picknick of high tea voor de deelnemers klaarstaan.  Kijk voor info en opgave: www.geoparkdehondsrug.nl/geoparkweek-2014

Avonturenspel
Op 28 mei zal het avonturenspel , voor kinderen van de groepen 5, 6 en 7 van de basisscholen, plaats vinden in het Kniphorstbos te Anloo. Het avonturenspel zal bestaan uit verschillende activiteiten en is actief en educatief.  Het verhaal van ‘Oek gaat op reis’ zal tijdens het avonturenspel in een zeskamp centraal staan.

Meer Geoparkweek  activiteiten bij:
Hunebedcentrum: Familievoorstelling Oek, Rondleidingen, Hondsrugkids Mammoetsterk
Boomkroonpad: Geowandeltocht, Reeënsafari op de fiets, Dauwtrappen
Staatsbosbeheer: familiedag in het Bargerveen
Van Goghhuis: Schilderen als Vincent Van Gogh
Veenpark: Boottocht ‘Veen op het Water”
Industrieel Smalspoormuseum Erica, Rijden met de kindertrein
Veenloopcentrum: Dauwtrappen in het Bargerveen, en vele andere activiteiten in de Veenweek.
Kijk voor info en opgave: www.geoparkdehondsrug.nl/geoparkweek-2014