openingstijden: di t/m za 09.30-17.00 uur en zo 12.00-17.00 uur

Tentoonstelling ‘Wie is Mijndert?’ in galerie Kunst op Vijf

18 februari 2022 t/m 27 april 2022

Tentoonstelling ‘Wie is Mijndert?’ te zien in galerie Kunst op Vijf: een unieke samenwerking tussen Stedelijk Museum Coevorden, C.B.S. Mijndert van der Thijnen en Galerie Kunst op Vijf.

Aanleiding
Stedelijk Museum Coevorden organiseerde in 2021 de kunstwedstrijd* ‘Wie is Mijndert?!’ voor kunstenaars die wonen of werkzaam zijn in Drenthe/Groningen. Hierbij werden kunstenaars gevraagd een beeltenis te maken van Mijndert van der Thijnen, schoolmeester en koster in Coevorden ten tijde van het rampjaar (1672). In tegenstelling tot zijn beroemde tijdgenoot Rabenhaupt, zijn van Mijndert geen afbeeldingen beschikbaar. Niemand weet dus hoe hij er precies uitzag, terwijl hij een belangrijke rol heeft gespeeld bij de bevrijding van Coevorden in 1672.

In 2022 vieren we het 350- jarig ontzet en organiseert het museum een tentoonstelling over deze Coevordense helden. Daarbij zal het werk van kunstenares Diane Brodie onderdeel zijn van de tentoonstelling. Als winnaar van de kunstwedstrijd maakt zij een beeltenis van Mijndert van der Thijnen. 

‘’Naar aanleiding van de kunstwedstrijd voor professionals werd ik benaderd door Andrea Oldewening, directeur van C.B.S. Mijndert van der Thijnen. Samen kwamen we tot het idee om een tentoonstelling voor én door de kinderen te maken. Daarvoor hebben we Anja bos van Galerie Kunst op Vijf benaderd. Ik ben trots op het eindresultaat: de kinderen hebben zo ontzettend veel verbeeldingskracht. Je krijgt als bezoeker een uniek kijkje in het (mogelijke) leven van Mijndert van der Thijnen. Ik nodig dan ook iedereen uit de tentoonstelling te bezoeken’’. Zegt Melissa Luisman van Stedelijk Museum Coevorden over het project.

Les over Mijndert van der Thijnen
Museumdocenten van Stedelijk Museum Coevorden hebben in het kader van dit project aan alle klassen van C.B.S. Mijndert van der Thijnen les gegeven over het rampjaar (1672) en de rol die de Coevordense schoolmeester en koster Mijndert van der Thijnen daarin heeft gespeeld. Na de les zijn de leerlingen aan de slag gegaan met het maken van hun eigen kunstwerken.

Alle leerlingen van de school doen mee. De leerlingen hebben diverse werken gemaakt. Zo zijn er beeltenissen van Mijndert van der Thijnen gemaakt, maar zijn ook zijn huis en huisdieren te zien; dat resulteert in een unieke kijk in het (mogelijke) leven van Mijndert van der Thijnen.

Ook de leerlingen van C.B.S. Mijndert van der Thijnen zijn enthousiast. Zo zeggen Justin (10 jaar) en Patricia (11 jaar): ‘’Wij kregen een filmpje te zien hoe hij (Mijndert) Coevorden heeft gered. En welke materialen hij gebruikte. Hij gebruikte biezen matten om een brug te maken. Dus zo heeft hij Coevorden gered van Bommen Berend (Bernhard von Galen) en zijn bommen’’.

’Wij weten dus ook niet hoe Mijndert eruit ziet, maar natuurlijk is je eigen fantasie gebruiken het leukst. Het is iets van vroeger en je leert er veel van. Het was een boeiende les en super interessant. Het is ook heel gaaf dat Mijndert zoveel betekende in het rampjaar. Daarom is het een enorme eer dat onze school naar hem  vernoemd is.’’ zeggen Charissa (11 jaar) en Hardewich (12 jaar).

Tentoonstelling in Coevorden
De tentoonstelling  ‘Wie is Mijndert?’ is vanaf 18 februari t/m 27 april 2022 te zien in Galerie Kunst op Vijf in Coevorden. 

*De kunstwedstrijd ‘Wie is Mijndert?!’ wordt mede mogelijk gemaakt door Emmaplein Foundation en het Prins Bernard Cultuurfonds.

Informatie
Stedelijk Museum Coevorden | Haven 4 | 7741 JV Coevorden | www.museumcoevorden.nl | info@museumcoevorden.nl | openingstijden: di t/m za van 09.30 tot 17.00 uur, zo van 12.00 tot 17.00 uur
Galerie Kunst op Vijf | Sallandsestraat 5 | 7741 HL Coevorden | www.kunstopvijf.nl | openingstijden: wo t/m za en koopzondag van 13.00 tot 17.00
C.B.S. Mijndert van der Thijnen | Jan van Scorelstraat 11 | 7741 XM Coevorden | www.mvdthijnenschool.nl

Afbeeldingen: foto’s van leerlingen van C.B.S. Mijndert van der Thijnen tijdens de lessen verzorgd door Stedelijk Museum Coevorden. 

  • 18 februari 2022 09:30 - 27 april 2022 17:00
  • 09:30 - 17:00