openingstijden: di t/m za 09.30-17.00 uur en zo 12.00-17.00 uur

Dichtwedstrijd ‘Ontzet van Coevorden’

Het Stedelijk Museum Coevorden roept inwoners uit Drenthe, Groningen en Overijssel op om mee te doen aan een dichtwedstrijd in het kader van de tentoonstelling ‘Het ontzet van Coevorden’. De tentoonstelling zal vanaf 8 oktober 2022 te zien zijn in Stedelijk Museum Coevorden.

Aanleiding
In december 1672 werd Coevorden bevrijd door legercommandant Karel Rabenhaupt met hulp van de slimme schoolmeester en koster Mijndert van der Thijnen. Coevorden was destijds bezet door de beruchte Münsterse bisschop: Bernhard van Galen (ook bekend als Bommen Berend). In 2022 vieren we het 350- jarig ontzet van Coevorden middels de tentoonstelling ‘Het ontzet van Coevorden’. We besteden aandacht aan de gebeurtenis en situatie in 1672 en de periode daarna. Ook besteden we aandacht aan de vieringen van het ontzet door de jaren heen. 

We roepen alle inwoners van de provincies Drenthe, Groningen en Overijssel op om mee te doen aan de dichtwedstrijd ‘Ontzet van Coevorden’. We vragen de deelnemers daarbij een eigentijdse interpretatie te geven aan de thema’s vrijheid, moed, heldendom en het rampjaar en deze te vertalen in een gedicht van maximaal 200 woorden.

Twee categorieën
Iedereen mag meedoen: van jong tot oud en van amateur tot professioneel. In het Nederlands, Drents of andere taal (let op: stuur altijd een Nederlandse vertaling van je gedicht mee). We maken onderscheid in twee categorieën: een categorie dichters tot 18 jaar en een categorie dichters van 18 jaar en ouder. Uit alle inzendingen worden twee gedichten gekozen (één uit iedere categorie). De betreffende winnaars mogen hun gedicht voordragen tijdens de opening van de tentoonstelling in de Nederlands Hervormde kerk in Coevorden op 8 oktober 2022. Ook worden de gedichten opgenomen in de vormgeving van de tentoonstelling en zullen ze te zien zijn in de tentoonstellingsgids.

Inspiratie voor de dichtwedstrijd haalde directeur van Stedelijk Museum Coevorden Rik Klaucke uit een gedicht dat Joost van den Vondel schreef over het ontzet van Coevorden:

De raven roepen, kras kras,
Maer Ravenshooft roept huiden.
Men laet’ de klokken luiden: 
Daer helpt noch sterkte noch moeras.

(bovenstaande tekst is een deel van het gedicht van Joost van  den Vondel)

De inzendingen worden beoordeeld door een professionele jury bestaande uit: Egbert Hovenkamp II (woordkunstenaar), Egbert Meyers (zanger en beeldend kunstenaar), Suze Sanders (schrijfster en dichteres), Harm Jan Veenstra (Readshop Coevorden), Sandra Wanders (woordkunstenaar) en Melissa Luisman (Stedelijk Museum Coevorden).

Wat moet je doen?
Stuur vóór vrijdag 1 juli 2022 je gedicht (max. 200 woorden) in via info@museumcoevorden.nl o.v.v. ‘Dichtwedstrijd Ontzet van Coevorden’. Op 1 september 2022 worden de winnaars bekend gemaakt.

Tentoonstelling ‘Ontzet van Coevorden’
De tentoonstelling is van 8 oktober 2022 t/m 25 september 2023 te zien in Stedelijk Museum Coevorden.

Afbeelding: Beeld bij gedichtwedstrijd ‘Ontzet van Coevorden’. Tekst is een deel van een gedicht van Joost van den Vondel | Beeld: ‘De bestorming van Coevorden, 30 december 1672’, door Pieter Wouwerman, 1672-1682, olieverf op doek, collectie Rijksmuseum Amsterdam. Beeldbewerking door Stedelijk Museum Coevorden.