openingstijden: di t/m za 09.30-17.00 uur en zo 12.00-17.00 uur

Coevorden DNA: Ganzenstad

Wist je dat Coevorden ook wel bekend staat als Ganzenstad?

Pas in 1839 verschijnt het woord ‘ganzenmarkt’ voor het eerst in Coevorden, maar deze zal dan allang hebben bestaan. Aan het einde van de achtiende eeuw waren er namelijk al veel boeren die voor wat extra inkomsten begonnen met het vetmesten van ganzen. Op Sint Maartensdag (11 november) werden de ganzen naar de oude jaarmarkt gedreven in het centrum van Coevorden. Gedurende vier opeenvolgende maandagen werden ganzenmarkten georganiseerd.
Als 11 november niet op een maandag viel, verschoof de ganzenmarkt naar de daaropvolgende maandag.

In de loop der jaren veranderde de ganzenmarkt in Coevorden: halverwege de negentiende eeuw waren er nog nauwelijks ganzen op de ganzenmarkt. De opkopers bezochten inmiddels de ganzenmeesters op de boerderij en regelden zaken buiten de mark om. De naam en bijbehorende kermis bleven wel bestaan, op de leste Biestemaondag.

In 1962 namen een aantal ondernemers het initiatief om de Ganzenmarkt nieuw leven in te blazen met echte ganzen. Er werden ganzen naar De Markt gedreven, tegelijkertijd waren verkiezingen uitgeschreven om een Miss Ganzenhoedster en een Minimiss te benoemen.
Jonge dames die in ouderwetse kledij als extra taak kregen de stad Coevorden te vertegenwoordigen bij publieke en feestelijke gelegenheden. Tegenwoordig kunnen ook jongens mee doen en wordt er ook een Mister Ganzenhoeder verkozen.


Beeld van een ganzenhoedster, collectie Stedelijk Museum Coevorden

Beeld van een ganzenhoeder, collectie Stedelijk Museum Coevorden

Afbeelding: “Ganzen Geertje”, Jans Muskee, 2018, tentoonstelling ‘Tussen kunst en geschiedenis’ in Stedelijk Museum Coevorden.