openingstijden: di t/m za 09.30-17.00 uur en zo 12.00-17.00 uur

Bruisend en coronaproof programma omtrent Vrouwendag

Een aantal culturele instellingen van Coevorden zijn een bijzondere samenwerking aangegaan met de maatschappelijke instelling Home-Start Coevorden. De activiteiten worden door Stedelijk Museum Coevorden, Theater Hofpoort, Bibliotheken Coevorden en de Synagoge Coevorden georganiseerd in het kader van Internationale Vrouwendag, dat elk jaar valt op 8 maart.

Vrouwendag
Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van kiesrecht en arbeid. In 1912 werd Vrouwendag voor het eerst in Nederland gevierd. Tot op de dag van vandaag vieren we nog steeds Internationale Vrouwendag, meestal aan de hand van een bepaald thema.

In 2021 is het thema van Internationale Vrouwendag: ‘Invloed met Impact’. Een thema dat positiviteit uitstraalt. Platform Internationale Vrouwendag levert een bijdrage aan het zichtbaar maken van het belang van Internationale Vrouwendag door het publiceren van activiteiten in Nederland en België. Op de website www.internationale-vrouwendag.nl kun je alle activiteiten vinden die in het kader van Internationale Vrouwendag zijn georganiseerd.

Sterke vrouwen van Coevorden
In november 2020 is er een actie gestart waarbij de organiserende instellingen op zoek zijn gegaan naar sterke vrouwen in de gemeente Coevorden. Inwoners van gemeente Coevorden konden een sterke vrouw opgeven. Deze vrouwen worden tijdens het weekend van Internationale Vrouwendag in het zonnetje gezet. De organisatie heeft een video laten maken waarin negen sterke vrouwen uit Coevorden worden gepresenteerd. In de video wordt het verhaal van historische vrouwen én hedendaagse vrouwen verteld. Op deze manier ontstaat er een mooie wisselwerking tussen het heden en verleden. De film is ontwikkeld door Jur Wiersema Multimedia en zal vanaf medio februari te zien zijn op de Facebookpagina van Vrouwendag Coevorden . De vormgeving is verzorgd door Liesbeth van Prezies! Grafisch ontwerp.

Tentoonstelling op de Weeshuisweide
De sterke vrouwen van Coevorden die in de film worden vertoond, krijgen ook ‘op straat’ een podium. Op de Weeshuisweide, een groot veld naast het Kasteel van Coevorden, is vanaf 1 maart een tentoonstelling te zien over deze Coevordense sterke vrouwen. Op deze manier kunnen bezoekers, geheel coronaproof, het verhaal van de vrouwen lezen. De boodschap van deze ‘stadsexpositie’ is dat vrouwen elkaar ‘dragen’ en zodoende vooruit kunnen helpen. De borden zullen de gehele maand maart blijven staan. De borden zijn ontworpen door Patrick Belgers van Trillend Huis.

Uitzending op ZO!34
Vanwege de huidige situatie omtrent het coronavirus is het bruisende weekendprogramma aangepast. Op zondag 7 maart kan om 14:00 gekeken worden naar een online programma via ZO!34. De uitzending duurt ongeveer een uur.

Overzicht van het programma

  • Lezing over Joodse Vrouwen door Judith van Weperen
  • Interview door Esselien de Groot met schrijfster Judith Koelemeijer
  • Flamenco dansoptreden van Conchita Boon
  • Korte interviews met een aantal hedendaagse sterke vrouwen door Esselien de Groot
  • Lezing Frida Kahlo door hoofdconservator van het Drents Museum Annemiek Rens

Deze activiteiten zijn mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Coevorden.

 

Je kunt ZO!34 kijken via kabelexploitant Ziggo. Analoog: kanaal 7 (189,250) en digitaal: kanaal 45. Overige aanbieders: KPN/XS4ALL/Telfort: kanaal 1384. T-Mobile: kanaal 782. TriNed: kanaal 506. Tele2: via het hoofdmenu ‘Lokale zenders bekijken’ selecteren.